Jít k hlavnímu obsahu

Podcasty

Honza
Šéfové jsou kokoti
  • Jak (ne)trénovat tým
    Díl 18 23 minut

    Jak (ne)trénovat tým

    s Vojtou Slámou, věčně rebelujícím šéfem Whiskey Baru, který neexistuje

    Jak se šéfuje někomu, kdo má zásadní problém s hierarchií? A jak se hledá klíč k asi nejsoudržnějšímu týmu v dějinách (brněnského) gastra? A co třeba rozdíl mezi rodinou a sportovním týmem, nebo situace, kdy tě vlastní přirozenost tlačí k tomu, abys byl “big boss”, ale ty to necheš? Vojta má na skladě hodně zajímavých věcí, a kromě čtyř bodů, na kterých jsme se shodli jako základních pro pevný a spokojený tým, probereme taky, co všechno může způsobit nevinná otázka ohledně jahodového Cappy nebo jaké je trénovat ženský tým amerického fotbalu. A ještě ke všemu se s Vámi podělíme o největší poučení, které Vojtovi poskytla moudrost jednoho afrického kmene. Bude to pestré, tak se pojďte ponořit!

  • Jak (ne)prosadit svoji vizi
    Díl 17 18 minut

    Jak (ne)prosadit svoji vizi

    s Mončou Slámovou, šéfkou cateringu Úplně Všude

    Proč je blbé mít jasnou vizi, jak má co dopadnout, a snažit se jí bezhlavě prosazovat? A jak vlastně přijmout svoje šéfovství, když nesnášíte slovo šéf? Monča Slámová má pod palcem cateringovku Lidí z Baru s názvem Úplně Všude a šéfování má o to složitější, že se její tým neustále mění. Ještě donedávna se snažila všechno za všechny vymyslet a nalajnovat, ale s tím je teď konec. Poslechněte si, jak se naučila dávat lidem při jejich práci prostor a nechat je vytvořit něco lepšího.

  • Jak se (ne)vyhýbat chybám
    díl 16 16 minut

    Jak se (ne)vyhýbat chybám

    s Martinem Ulmanem, „cifršpiónem“ neboli finančním ředitelem Lidí z Baru

    Jak se srovnat s přechodem z korporátu do totálního firemního punku a vzít si z každého to nejlepší? Proč je lepší udělat občas něco úplně blbě, ale rychle, než všechno kontrolovat a ubíjet se schvalovacími procesy? A jak svůj tým přesvědčit, že se nemá bát chyb? Náš správce pokladny Martin Ulman musel tohle všechno zjistit hodně rychle. Před dvěma lety totiž přišel dát dokupy finance Lidí z Baru – bandy kreativců a živlů, kteří si na tabulky moc nepotrpí. A hned se taky stal šéfem...

  • Jak (ne)zrychlit na turbo
    Díl 15 21 minut

    Jak (ne)zrychlit na turbo

    s Ivčou Višňovskou, řečenou Višňou, Turbomoští provozačkou

    Jaké to je šéfovat lidem jen dva měsíce v roce? Jak se přeladit do velitelského módu, když jde o rychlost? A má být šéf ten, kdo organizuje tým zvenčí, nebo se má správný kapitán vrhnout mezi svoje lidi, i kdyby měl odnést tu nejšpinavější práci? Ivča Višňovská je přes Vánoce provozní na stáncích Turbomoštu, zatímco po zbytek roku se stará o finance Lidí z Baru – během roku tak vystřídá jak svoji pozici, tak i tempo, tým, no vlastně úplně všechno. A prý je u toho „občas sviňa“. No tak si to poslechněte.

  • Jak (ne)definovat úspěchy v šéfovství
    Díl 14 17 minut

    Jak (ne)definovat úspěchy v šéfovství

    s Hančou Graclíkovou, superšéfkou Baru, který neexistuje

    Jak je možné, že je šéfek tak málo a kdy se to konečně změní? Chtějí holky vůbec šéfovat? A jak vlastně poznat, že je správný čas posunout se na šéfovskou pozici, a nenechat se semlít hromadou změn, které to přináší? Přestože je Hanča jednou ze služebně nejstaších osobností Baru, který neexistuje, k jeho spolušéfování se prokousávala pěkně dlouho. A tak by mohla povídat o tom, proč si dát s šéfováním načas. A taky že povídá! Poslechněte si to!

  • Jak (ne)práskat bičem
    Díl 13 23 minut

    Jak (ne)práskat bičem

    s Michalem Nevrlým, principálem Super Panda Circusu a bývalým vojákem

    Jak vypadá podnik, ve kterém se hosté můžou cítit jako někdo jiný a personál naopak být sám sebou? Jak takový cirkus uřídit? A je si v něčem podobné řízení baru a řízení armádní jednotky? O tom všem a taky o příbuznosti mezi jednotkou Black Ops a barmany ze Super Pandy, nebo o tom, proč osobní a pracovní trable navzdory poučkám řešit dohromady, si povídáme s Michalem ve vůbec prvním dílu, ze kterého jsem měl nutkání vystřihnout historku o sobě – ale neudělal jsem to.

  • Jak (ne)radit šéfům
    Díl 12 17 minut

    Jak (ne)radit šéfům

    s psycho-koučkou Olinkou Vlachynskou

    Musí být člověk sám šéfem nebo šéfkou, aby mohl radit lídrům? Anebo rovnou psychopatem? A co znamená zpětná vazba hierarchicky nahoru? Je to geometrický úkol, nebo psychologická poučka? Tohle všechno dnes proberu se svou ženou, psycholožkou, koučkou a leadership expertkou Olinkou, která mě vždycky překvapí svou neokázalou moudrostí a nakažlivým smíchem. Tak se pojďte připojit k naší konverzaci a nechte se překvapit a nakazit s námi!

  • Jak (ne)být autoritou a proč nebrát drogy
    Díl 11 16 minut

    Jak (ne)být autoritou a proč nebrát drogy

    už podruhé s Adamem Vodičkou, šíleným hoteliérem z hotelu Anybody

    Co to je technologie? Podle Adama se pod tohle slovo vejde stejně tak šéfování lidem, jako třeba braní drog. Technologie je neutrální a záleží na tom, jak ji použijete. Šéfovat může člověk jako paní učitelka, nebo jako parťák v diskusi – a drogy se dají brát pro zábavu, nebo pro hluboký sestup někam dovnitř. A nejvíc je stejně dialog, ať už se sebou, nebo s těmi druhými, a proto si to ukážeme přímo v praxi!

  • Jak (ne)najít tajnou ingredienci šéfovství
    Díl 10 17 minut

    Jak (ne)najít tajnou ingredienci šéfovství

    s Lukášem Látalem, šéfem 4pokojů

    Co to je, to “něco”, co dělá některé šéfy oblíbenými? Co vážně nikdy nesmíte udělat a co se zas hodí skoro vždycky? A co když se kvůli vám někdo rozbrečí, je to vaše chyba? Superoblíbený Lukáš nám pootevře dvířka od své šéfovské pandořiny skříňky, tak se pojďte podívat, co se tam ukrývá.

  • Jak (ne)vypít knihu
    Díl 9 17 minut

    Jak (ne)vypít knihu

    s Tomem Křemenákem, barmanem a editorem tekuté kuchařky

    Je spisovatel každý, kdo něco napíše? A co takový barový spisovatel? Tomu asi nezbývá, než psát tekuté knihy – nebo ne? O tom, jak vás celostátní karanténa přinutí vrhnout se na dva roky odkládaný nápad, o rozdílu mezi kuchařkou pro každého a encyklopedií plnou (zbytečně) velkých myšlenek, a taky o neskutečné chuti sušenkového sirupu a obtížích při překládání slova “swizzle”, si budu povídat s Tomem, zasloužilým barmanem, který právě teď spadl oběma nohama do literatury.